Sunday, 17 March 2013

Moscow Prayer Time: Perbezaan Waktu Solat Ketika Summer and Winter

Do you know that:
- Masa winter waktu pagi sangat pendek dan malam sangat panjang?
- Masa summer pagi sangat panjang dan malam sangat pendek. Malah ada tempat di Moscow yang jadi tarikan pelancong sebab tak ada malam langsung masa summer. Yup, Saint Petersburg akan mengalami malam yang putih, terang benderang masa malam.


White night at St. Pete

Waktu siang dan malam ditentukan dengan kehadiran matahari. Begitu juga dengan waktu solat. Seperti yang anda ketahui, waktu solat bergantung dengan terbit dan tenggelamnya matahari. 

So, waktu solat di Moscow akan turut berubah mengikut musim. Kalau di Malaysia waktu solat tu lebih kurang samakan? Not in Moscow babe. Check this out perbezaan waktu solat di Moscow masa winter and summer.

01 Jan ( Pertengahan Winter )
19.02.1434
Subuh: 7:53
Habis subuh: 9:59
Zohor: 13:34
Asar: 14:54
Magrib: 17:08
Isyak: 19:06

23 Jun (Summer)
14.08.1434
Subuh: 2:51
4:45
13:33
18:04
Magrib: 22:19
0:12

# Memang umphh lah muslim/muslimah puasa masa summer. Sahur jam 1 pagi, buka puasa jam 10.19 malam.

10 comments:

  1. oh, macam tu rupanya malam waktu summer. info yang sangat berguna. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2 haah kadang2 8 mlm tu terasa mcm masih jam 4 waktu mlysia..tQ 4 +ve feedback..

      Delete
  2. nice piece of sharing dear...and great piece of info... oh ya... kalau sudi dan berkesempatan... jemput join... http://furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/03/segmen-featured-me-on-bubbly.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. insylh..sat lagi nina singgah..tQ for reading s well

      Delete
  3. wahhh baru tahu !! nice entry ... excited nak ke luar negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom la Acik...sya jd tour guide..haha

      Delete
  4. Replies
    1. se jam macam mana tu kak? beza moscow dgn mlysia, moscow lewat 4 jam. lepas isyak tu tak payah tidur langsung kot...haha beza brapa jam jer

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...