Sunday, 24 March 2013

My Preparation Sebelum Bergelar Isteri

Just done cooking for my lunch. Nampaknya ribut salji diluar. Nasi hari ni hari ahad. Tiada kelas. Tadi masak nasi campur susu. Pernah buat tak? Ni resepi yang kawan serumah dari Alzerbaijan share. Orang bugis cakap malundrak. Confirm kamu tak faham.




Sebelum masak tadi terfikir: "aku kena buat list ni pasal perkara yank nak kena ubah sebelum kahwin."

Dah nak kahwin ker Cik Nina oi? Eh, mestilah nak, siapa tak nak. (gatai) Bukan gatal tapi tu fitrah bagi setiap insan yang bernyawa. Nak kahwin, tapi bukan sekaranglah. Just get prepare!!! Sediakan payung sebelum mendung. Dup dap dup dap, terus hujan senang. So, get prepare.

Here come the lists preparation untuk jadi isteri that so far i sempat terfikir:

1. Masak
- Kena pandai masak. Orang kata, ikat suami guna anak. Bagi yang masih belum mempunyai cahaya mata, ikat suami dengan masakan. Bukan ikat macam ikat tali, tapi ikat dengan kasih sayang. Ya lah, air tangan isteri. Plus, perut kenyang, hati senang. Senanglah hati suami bila dapat makan masakan korang. Korang tak happy macam ni?

- Bagi yang tak pandai masak, you should belajar masak sekarang. Ada pembantu rumah atau tak, MESTI pandai masak. Kalau suami jatuh hati dengan pembantu rumah jangan salahkan maid pula. So, kena pandai masak walau tak lah terer macam master chef.

# Kena upgrade masak lagi.

2. Pergaulan
- macam dalam entry Acik (+Aku Penghibur) tadilah, lelaki jangan kahwin dengan wanita yang layan lelaki. Layan tak layan, bila kerja mesti akan berkomunikasi dengan lelaki. Kadang-kadang, even dalam urusan kerja orang boleh salah faham. Lebih-lebih lagi bila ada orang dengki. Mulalah buat cerita.

# So, kena bijak dalam berurusan dan pergaulan. Jangan sampai terjadinya fitnah. ~ Imagine kalau suami korang ingat korang ada scandal dengan rakan sekerja?

3. Teknik tackle suami
- Sensored untuk umur atas 18 tahun sahaja. Nope!!! Tiadalah. Kena pandai goda suami. hahahaha
UAI cakap, isteri kena sediakan baju seksi khas untuk suami. Hah, barulah suami tak cari lain. Kalau bangun tidur macam pontianak, lepas masak macam hantu kak limah balik rumah, manalah suami tak cari lain.

4. Persiapan zahir dan batin
- ingat kahwin ni all about syurga dunia? Prepare your mentally. 

5. Pengetahuan agama
- Last but not least. Most important kena ada pengetahuan agama termasuklah peranan seorang isteri dan hak-hak isteri. 
~ Peranan isteri - So dapat jalankan tanggungjawap sebagai isteri. (tahu dan dilaksanakan)
~ Hak isteri - Dapat pertahankan diri bila suami gagal menjalankan tanggungjawap sebagai suami. Nanti kena buli suami tak susah








10 comments:

  1. besttt,.. mau kawin jugak tp x pandai masak.. haha

    ReplyDelete
  2. hahaha belajarlah pelan2... http://ninamaslizza.blogspot.com/2013/03/suami-dera-dan-pergunakan-isteri.html dah baca ni?

    ReplyDelete
  3. haha..cik yaya pun sedang membuat preparation nak jadi permaisuri seorang suami nih..huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..mari2,kita sama2 prsiapkan diri :)

      Delete
  4. Nak kahwin tapi tapi tapi masak xpandai lagi .heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..alah,senang jer..idupkan api, ambil makanan,potong2... bolehlah tu..harhar samalah ^_^

      Delete
  5. errm, tak tau kenapa dan mengapa.. bila baca entri ni, iha rasa macam nak kahwin ASAP (gatal tak bertempat) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha fitrah manusia kot..insylh,murah rezeki, Iha kawen la :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...