Tuesday, 12 November 2013

Cerita Atas Katil: Tutup Lampu Atau Buka Lampu?





Ha, Jeng..jeng..jeng..
Ni nak tanya, bagi yang dah kahwin, belum kahwin, kalau dalam bilik tidur, nak tidur, korang tutup lampu tak?
Cepat!!! Cepat!!! Fikir! Tutup lampu ke buka lampu?

Haaa, Nina nak cerita ni sebenarnya pasal tidur dan kaitannya dengan lampu. Berapa minit yang lalu, study pharmacology pasal sedative hypnotic and Insomnia. Tengah study multiple choice question (mcq), ada pula jawapan Nina jumpa macam ni: Melatonin is a hormone of the pineal gland produced during darkness.

Pak Melatonin ni, tugas dia kawal kitaran normal tidur dan bangun kita. Biasanya, level melatonin start meningkat masa petang dan kekal tinggi level dia masa malam. Kemudian, akan turun masa pagi. Sebab tu la petang-petang rasa mengantuk gila. Nasib baik tak gila. 

So, bila kita padamkan lampu masa nak tidur, level melatonin ni meningkat. Then, senanglah kita nak tidur.

Selain dihasilkan sendiri oleh badan, Melatonin juga terdapat dalam makanan seperti daging, buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia juga boleh didapati dalam bentuk supplement. Biasanya supplement ni untuk treat insomnia yang Nina tengah study sekarang. Arghh, pelik sungguh nama-nama ubat dalam chapter kali ni. Estazolam, Flurazepam, lamotrigine, tiagabine and the list goes on which turn me insomniac. Argh, what everlah mana korang ubat.

For the same reason, dimana cahaya mempengaruhi kadar melatonin, winter ni tukarkan 'aku' jadi hibernating polar bear. Marah ni. Rasa macam nak tidur all the time sebab cuaca gelap sepanjang masa. Jam 8 pagi masih gelap, jam 5 petang dah magrib. Tengahari? Jangan cakaplah nak tengok matahari sekarang.
In short, sesiapa yang ada masalah susah nak tidur, bolehlah gelapkan bilik anda. Kalau masalah terlebih tidur? Bolehlah pasang kedua-dua bijik mata anda betul-betul bawah mentol lampu kalau nak buta cepat. Hehe Lepas tu, don't look for me okay
That all for this post, adios amigos. Chow. 

9 comments:

  1. trimas banyak2 for the info. i really like this kind of info...cos it involves kehidupan kita sehari2..again trimas n follow u

    ReplyDelete
  2. nice info..maknanya kalau tido better tutup lampukan

    ReplyDelete
  3. Saya memang tak leh tidur kalau tak tutup lampu. Hee :D

    ReplyDelete
  4. kalo tak bisa tidur minum kopi aja lah hehee ... :D

    ReplyDelete
  5. Salam, akak sya stdnt kml jgak. Sya nk tnya mcmna akak apply stdy dkat overseas ne? Sbb rmai yg ckp susah mtrx nk smbung overseas.

    ReplyDelete
  6. owh,, baru paham ade ubat tidur yg merangsang melatonin dalam bdn sbb nk suruh tidur. xslh ke guna ubt tidur? haha
    ( ubat no #463 )

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...