Friday, 26 September 2014

Antara Doa Yang Tidak Ditolak



salam kenal sahabat di Malaysia... tertarik membaca status anda tentang "Tiga doa yang tidak ditolak: Doa orang teraniaya, doa pemimpin yang adil dan orang berpuasa di saat dia berbuka. (Mafhum Hadith Riwayat Tirmidzi)" agar dapat menambah wawasan saya, dan pengetahuan saya, mohon cerahkan saya... jika benar doa teraniaya, termasuk salah satu dari doa yang tidak dapat ditolak, lalu mengapa ia tidak berdoa agar tidak teraniaya?? Merintih pedih seorang tua yang aku temui dipinggir sebuah jalan, lirih berkata ia kepadaku: "aku ini orang yang susah, teraniaya, miskin, mlarat, dari semenjak aku lahir. Doa-doa aku panjatkan dari aku kecil hingga udah tua renta ini, tak pernah aku lelah berdoa, tak pernah dalam satu haripun aku lepas dari doa, tetapi, kini badanku udah lemah, usiaku telah renta, kulitkupun sudah keriput, dan penyakitpun sudah pada datang, aku merasa samakin hari semakin berat, aku merasa semakin hari semakin susah, dan teraniaya..., kapan doaku terkabul?? bagaimana pendapat anda? terimakasih.. Salam, Jakarta, Indonesia
sesungguhnya senjata orang mukmin itu adalah doa
dan kadang, apa yang kita minta tak semestinya baik untuk kita tapi sesungguhnya Allah telah sediakan perancangan yang terbaik buat kita.
Dalam dunia ini, siapa yang tidak pernah diuji, dalam penganiayaan yang berlaku, Allah menguji hamba-nya. Apa dia redha atau tidak? Apa keimanan nya (percaya) pada Allah bertambah atau berkurang? Apa keimanannya terhadap ganjaran syurga bertambah atau berkurang???
pernah terjadi dengan saya sendiri, saya dipukul ketika berada di Moscow, Russia. Saya sendiri dan mereka ramai, saya tidak hanya cedera fizikal tapi mentaliti saya juga terdera. saya tidak berdaya
tapi saya pasrah dengan apa yang berlaku, saya tidak berdaya, terus saya berdoa.. Seandainya apa yang berlaku adalah untuk menegur kesilapan saya, mohon Allah ampuni dosa2 saya. Andai memang lelaki itu salah, moga Allah beri balasan y setimpal.. sebulan kemudian, teman kuliah kabari ke saya, bahawa lelaki itu kakinya patah ketika berolahraga.
Orang tua itu, dia orang yang benar2 beruntung jika dia bersyukur.
sesungguhnya jika dia berputus asa pada tuhan, maka dia lah orang yang paling rugi. Rugi di dunia, rugi di akhirat. Miskin didunia, miskin di akhirat

Friday, 5 September 2014

Mandi Ketika Demam: Baik @ Tidak?

Image: google
Assalamualaikum and hello my beloved readers.

I'm back. Miss me? Almost 5 months i didn't update newpost kan? InsyaAllah I'll write frequently and in matured way.

So, my 1st post for this September is about mandi masa demam, baik ke tak?

Soalan-soalan ni Nina selalu dengar. Dari keluarga sampailah pesakit, semua tertanya-tanya.I bet you are wondering the same thing isn't?

Mandi ketika demam, baik atau tak? Ada yang kata baik dan ada yang kata jangan mandi masa demam. Sebenarnya dua-dua pun okay.

So let me explain. Dalam badan kita, ada sistem ketahanan tubuh badan atau dalam bahasa omputih, immunity sistem. Salah satunya Interleukin. Contohnya semasa jangkitan. Interleukin bertanggungjawap untuk menaikkan suhu badan kita. Bila suhu badan dah naik lebih dari normal, kita pun demam. Interleukin ni bagus atau tak? Baguslah sebab dia membantu badan kita lawan jangkitan melalui peningkatan suhu badan. Sebab, bacteria atau microorganisms dalam badan tak boleh tahan dengan suhu yang tinggi. Maka, innalillah la bacteria-bacteria tersebut.

Malangnya, suhu yang terlalu tinggi tidak hanya
merbahaya kepada kuman tetapi juga kepada fungsi-fungsi badan kita. Oleh itu, suhu yang terlalu tinggi adalah berbahaya malah boleh membawa maut.

Mandi merupakan salah satu cara untuk menyejukkan dan menurunkan suhu badan selain dari membersihkan diri. So, if you ask me mandi masa demam tu baik atau tak, i'll answer yes mandi semasa demam sangat-sangat digalakkan agar dapat mengekalkan suhu badan.

How about the infection? Pergi pharmacy atau hospital, they will provide you with antibiotic. Insyaallah, antibiotic tu akan lawan dan matikan jankitan-jangkitan dalam badan.

So, mandi jangan tak mandi. Sunnah tu bersihkan diri.





Sunday, 20 April 2014

How to Make a Woman Feel Better While She's on Her Period


Hello ladies and gentlemen. 

I read an article on wikihow (click here) about "how to make a woman feel better while she's on her period." I think its a good thing to share. So, gentlemen out there you should read it. 

Well you know, having period on is never a happy moment for women. With all the mood swings and uncomfortable condition, no one enjoy having their menstrual cycle. Then, gentlemen, please have a gut and understand.

What you can do to help:
1. Help her with her work. 
2. Make her feel loved and appreciate her.
3. Bear with her mood swing. 
4. Offer her a hot-water bottle: the heat and pressure will decrease the cramps.
5. Just chat with her, keep the conversation light, avoid confrontational subjects. She will just enjoy you helping her forget about the way she is feeling.

and more to do. Read this full article on wikihow here



Saturday, 19 April 2014

Birthday Hitler


Happy weekend bloggers and readers.
Sapu-sapu kejap habuk dekat blog ni. Fuhhh, berhabuk. Lama tak update. Nak update pun tak tahu nak tulis apa. Demam terus lepas sapu habuk. 

Kalau hari sabtu, orang lain cuti macam biasa tapi kami still ada kelas. Sabtu tak cuti beb. TAPI, sebab esok birthday Hitler, so hari ni cuti tak rasmi. Macam mana cuti tak rasmi ekh? Umph, kira macam cuti sendirilah. Haha (ada lagi 'kira')

So, kenapa cuti kalau birthday Hitler ar? Nak diringkaskan cerita, ada kumpulan yang akan pukul orang asing yang tinggal kat Russia pada 20 April (Hitler birthday) Baca kat sini.
So, tak nak lah ambil risiko kena pukul oleh mamat skinhead Russia.

Sunday, 30 March 2014

1st Giveaway dan Tambah Followers by LISA HLOVATE


Lama dah tak join GA dan segmen dari blogger yang lain. Jom join dan support!!!

Tarikh tutup: 14 April.

Mask Muka Buatan Sendiri


Hello peeps, happy weekend

Sebab hari ni hari ahad, jom manjakan diri anda dengan mask buatan sendiri. 

Anda hanya perlukan madu dan telur. Yup, hanya madu dan telur.
1 sudu putih telur
1 1/2 sudu madu

Apa yang anda perlu lakukan:
1. Campurkan putih telur dengan madu. Guna jari pun boleh. 
2. Bila dah sebati, ratakan ke muka anda. Hindarkan kawasan di sekitar mata sebab bahagian mata agak sensitive.
3. Biarkan kering (lebih kurang 15 minit). Masa nak tunggu kering tu, anda boleh pejamkan mata seketika dan relax kan diri.
4. Bilas dengan air suam. Lap dengan tuala bersih.
5. Feel the difference. Kulit lembut, halus dan segar.

Mask ni sangat sesuai untuk mereka yang menginginkan kulit halus terutamanya mereka yang berjerawat. Hal ini kerana madu berupaya membunuh bakteria-bakteria punca jerawat. 

* Anda juga boleh mencuba kombinasi madu dan telur dengan yogurt, avocado, olive oil, kunyit dan banyak lagi bergantung dengan jenis kulit anda.

Enjoy your day <3 

Thursday, 27 March 2014

To Be Accepted In Society

Assalamualaikum and hello readers


Its been a long time since my last post and here i come, my new post. Sorry for other bloggers which i'm unable to revisit. Thanks a lot for those who keep visiting me and maintain my page view. Recently, i'm quite busy. Trying to adapt with my new life: New hostel (i lost once :D) , new roommates, new semester which mean new schedule, new friends, new subjects AND.. new weather. Yeah, time for spring to color the world with beautiful flowers. 

To be accepted in Social, what does it takes actually? 
1. Is it branded clothes? Or high tech gadget? 
2. Walk like model? Have a look like superstar, hot hollywood actress or actor?
3. Sweet nice talk even though deep in your heart, kidney and lung, you want to slap the person? 
Ugh, i see enough of this situation
If you are accepted because of your money, people leaving you when you broke. If beauty attract people to you, you'll be lonely as you grow older

We are encourage to talk nicely. It sunnah. However, the most common situation i see, people talk nicely in front of each other but criticizing and talking bad behind. Backstabbing. Backstabber and pretender, you will end up hated by people around you. Instead of selling stories about negative side of someone, be honest to them and let them know their mistakes. 


Yeah, i'm not well accepted in society nor having billion of friends but i'm happy by just being myself. Without have to pretend to other nor being a hypocrite.

My coach used to tell me:

"you don't have to worry about what people think about you, what their perception about you. What matter most, your act didn't hurt yourself and other. Be kind and generous to everyone."

To be concluded, it is not necessary for me to be beautiful fake barbie doll; dress up for hours to look nice; have ideal body shape; using expensive things; hang out at high class cafe and the most important, i don't have to smile to those i want to punch in their faces. 

Friday, 21 February 2014

Wallah!! Resepi Spaghetti Carbonara Simple dan Sedap

                                                 

Berkumpul habuk kat blog ni. Alahai, kesian. Lama terbiar. Satu minggu dah selsema dan muntah-muntah. Tak larat. Katil jugalah tempat lepak paling ideal. Alhamdulillah, sekarang dah okay. Ini pun baru balik dari kelas. Habis jam 7 pm :x
Sebab kurang sihat, macam-macam saya rasa nak makan. Kalah orang mengidam. Kek mosit coklatlah, carbonaralah. Haa, kali ni nak share resepi spaghetti carbonara simple dan sedap (Eh, kau buat sedap ke Nina?) Yang penting hilang kempunan. 


Bahan-bahan:
1 pek Spaghetti
2 biji telur
Seulas bawang putih
Minyak/ butter
Cheese
Daging
Black pepper
Garam

Cara-caranya:
1. Hiris atau smash bawang putih. Tumis dan ketepikan. Then, masukkan pulak daging. Seeloknya, daging tersebut dihiris kecil-kecil. Senang nak masak. Untuk itu, kita perlukan minyak. Terpulanglah nak guna minyak kelapa sawit, minyak jagung, minyak sayur atau butter as long as tak melekat di kuali. Biasanya saya tak guna minyak banyak, sebab daging tu pun nanti akan keluarkan minyak. Nak guna apa-apa daging pun boleh. Haa, yang halal. Jangan letak bacon sudah. 

2. Masukkan 2 biji telur dan keju dalam mangkuk. Cheese tu saya biasanya guna sekeping cheese. Kalau nak guna yang cheese berbuku pun boleh. Any cheese pun boleh. Then, goncang telur dan cheese tu. 

3. Didihkan air dan masukkan spagetti, garam dan black pepper. 

Campurkan 1, 2, dan 3. (Telur tu memang tak perlu masak. Heat dari spagetti yang akan buat dia masak)

                                                
Susah sangat nak faham instruction kat atas? Tengok video ni, simple gila

Ni resepi orang malas. Hahaha, banyak lagi resepi yang sedap-sedap. Contohnya korang boleh tambah cendawan, sayur-sayur. Biar nutrition dalam makanan tu seimbang.

Selamat mencuba ;)

Wednesday, 5 February 2014

Kebaikan Tidur Dalam Gelap, Fungsi Melatonin





Tengah blogwalking tadi, terjumpa satu entry pasal hari kanser sedunia iaitu pada 4 February. Baca entry Bella Luna kat sini

Bila baca pasal kanser, teringat satu blog posting saya yang lama mengenai 'Tidur dalam keadaan lampu tertutup'. Boleh baca post tu lebih lanjut kat sini. Tidur dalam gelap boleh mencegah kanser melalui penghasilan melatonin. 

Kita buat simplelah kan, senang sikit nak faham. Bila kita tidur dalam keadaan gelap, badan kita akan menghasilkan melatonin. So, melatonin akan melawan sel-sel kanser. Maknanya, tidur dalam keadaan gelap dapat melawan kanser. 

Antara fungsi-fungsi dan kebaikan lain melatonin kepada manusia adalah fuhh, banyak!!! 

Okay, ni short list dia.

- Antioxida 
- Membantu sistem pertahanan badan dengan meningkatkan penghasilan cytokine. 
- Melawan penuaan. Awet mudalah katakan.
- Diabetes 
- Alzheimer 

Kalau nak tengok lebih banyak boleh tengok kat Wikipedia. sini


Oh, semalam tidur dalam keadaan satu lampu terpasang sebab pintu bilik asyik tertutup terbuka sendiri. Angin kot. Ditambah dengan sound effect pintu engsel berkarat. Seram juga. So, saya bangun, buka lampu dan letak luggage besar kat belakang pintu so the door won't open. Hahh

Duit Cash Out Nuffnang Hangus. Puncanya CLICK FRAUD?

 Assalamualaikum and salam sejahtera readers.  

Selain post pasal kes gadis dilarikan ke Indonesia kemarin, ni lah entry kedua sejak 2 minggu lalu. Okay, past is past. Malas nak cerita. (Padahal malu sebab bertumbuk dengan lelaki. Medical student pulak tu. Lantaklah. Belum baca ekh? Baca kat sini)

December lalu saya ada request cash out Nuffnang dekat RM300. Sebab awal tahun terlalu banyak cuti kat Malaysia, February ni baru ada reply dari nuffnang. So, dengan penuh debaran, i open my nuffnang account. 


FULLAMAK KAU, total earnings RM0.00. No payments yet.

So, i was like, OKAY. Whay happen actually? Then, i open my email and here it come, surat cinta dari En. Nuffnang yang mengatakan saya join click fraud

Ni print screen email dari Nuffnang.
So, based on the email, punca duit nuffnang yang selama ni aku collect tu hangus sebab:
- Click iklan sendiri.
- Pelawat blog click iklan berkali-kali. 

Maknanya, visitor cuma boleh click if they are interested? Macamlah aku yang control semua tu

Haaa..? What everlah Nuffnang. 

Ada tak siapa-siapa kat sini pernah berjaya keluarkan duit nuffnang dia dengan jayanya? Cer cerita sikit.

Tuesday, 4 February 2014

Remaja Hilang Dilarikan Ke Indonesia

Gambar diambil pada 2012
Minta tolong jasa baik semua untuk sebarkan maklumat ni terutamanya blogger-blogger Indonesia memandangkan gadis ini dipercayai dilarikan ke Indonesia. Gadis berkenaan berumur 16 tahun pada 2012 ketika dilarikan. Maknanya, sekarang dah 18 tahun.

Semoga adik Ayu kembali ke pangkuan keluarga. 

Nama penuh: Nur Mas Idayu binti Viktor @ Mohd. Firdaus. (Baju merah)
Nama panggilan: Ayu
Asal: Lahad Datu, Sabah, Malaysia
Hilang Sejak  March 2012
Maklumat terakhir diterima: berada di Malakaji, Makassar, Indonesia
Jika anda mempunyai sebarang maklumat berkaitan, 

sila hubungi +60162808334, Masnah binti Datu Amir Hamzah


Wednesday, 22 January 2014

Lelaki Paling Dayus

Hari ni hari yang paling awesome dalam hidup aku. Mungkin tahap kesabaran paling maksima pernah aku capai. Hari ni hari aku kena teriak, dipanggil babi, penampar atau penumbuk dan entah penerajang ada atau tidak, sebab dah tak sedar apa dah time tu. Dah terpusing-pusing kena pukulan India. hahaha  Dah la berat aku cuma bawah 40kg. Sekali penampar dah terbang. 

Semua tu free dari lelaki yang aku tidak kenal dan kami tinggal satu hostel di Moscow, satu universiti. Dia 2nd year, aku 3rd year. Lelaki paling dayus pernah aku jumpa. Selama ni cuma tengok dalam movie. Hari ni hinggap kat badan aku pulak. 

Darah dari kuku kaki yang berdarah. Entah la macam mana boleh berdarah. Terpaksa lap dengan apa-apa benda dekat yang ada
Keadaannya macam ni, aku tinggal dalam bilik tu dengan orang Malaysian. Perempuan la off course. Tanpa pengetahuan aku, dia benarkan kawan-kawan dia letak barang dalam fridge bilik kami. Sedangkan dalam setiap bilik masing-masing disediakan fridge. Hinggakan kadang-kadang aku nak letak barang dalam fridge tu pun dah penuh freezer tu. 

So, roommate tu balik Malaysia without telling anything to me about it until today, ada seorang ketuk-ketuk pintu bilik aku dengan kuat gila masa aku tengah solat magrib. For sure aku tidak dapatlah buka pintu. Dia nak ambil ayam dalam frezeer. Aku dah tak bagi response dia masih ketuk gila-gila. Imagine if i was sleeping, you are completely disturbing me. Dah kau ketuk berkali-kali aku tak buka, kau faham-fahamlah. Sebab aku bukan hotel door keeper and i totally memang tiada urusan dengan mereka-mereka ni. So, why should i?


Should i open the door like this with full of respect sedangkan setiap malam mereka melalak sana-sini menganggu penghuni-penghuni hostel yang lain. It just not me, kawan dari Thailand and some of my chinese friend pun complain mereka sangat bising.
Lepas tu, datang seorang lelaki, ketuk-ketuk dan teriak-teriak dekat luar. Bila aku keluar dari bilik dan tanya apa masalah mereka, lelaki tu jerit kat muka aku. Memang dekat sangat dengan muka. I slap her. (Patut pun panggil dia her. Sibuk masuk campur urusan orang lain, siap pukul perempuan lagi) Don't expect me to diamkan diri bila orang dah bertindak keterlaluan macam ni. Selama ni pun kerja mereka tahu ganggu ketenteraman penghuni hostel. Terlalak sana-sini. Menjerit-jerit tengah subuh.

Then, dia tampar aku balik sampai kepala aku terhentak ke dinding. Lepas tu, aku bagi dia satu tendangan. Entah kena atau tidak. I won't let him/them bully me walaupun aku satu-satunya sendiri dan memang tiada kawan rapat atau bantuan if anything happen to me. Walaupun kroni-kroni mereka ramai kat situ, i don't care. I'll defend my self anyhow. 

Banyak kali jugaklah aku terjatuh dari serangan-serangan dia. (Rasanya, sebab dah tak sedar diri masa tu. Waiting for cctv to confirm it) Ya, orang kecil. Tinggi pun 151 cm. Berat 37kg.

Then, ada satu junior yang aku rapat sikit, dia suruh bertenang. Suka dengan budak ni. Dia baik juga. So, bila aku masuk bilik, baru perasan kuku kaki berdarah dan lengan calar sikit. Kepala bagian belakang, tengkuk dan pinggang sakit sikit. Esok tak tahu bahagian badan mana lagi yang bengkak. 

Dari dalam bilik aku dengar lelaki dayus tu teriak: "Sakitkan babi?"


Nak share sekali account fb lelaki tu tapi... tak pasal-pasal dia kena serang dalam siber.

Sunday, 19 January 2014

Rakyat Malaysia Dipisahkan Dengan Anak Kerana Suruh Solat Di Sweden

Azizul Raheem Awalludin, a Tourism Malaysia director in Stockholm and his wife Shalwati Nurshal, a secondary school teacher Source: The Star
Allahuakhbar, terkejut baca berita ni. Kawan kat Moscow share kat FB dia sebab wanita bergelar ibu yang dipisahkan dengan anaknya merupakan cikgu dia masa kat sekolah dulu. 

Sepasang suami isteri warganegara Malaysia tersebut dipisahkan dengan anak mereka kerana memukul anak mereka agar menunaikan solat. Pukul pelan-pelan, sikit-sikit jer pun. Pasangan tersebut ditahan pada 18 December. Nabi sendiri ajar kalau anak dah cukup umur tak nak solat, boleh dihukum. Dunia-dunia. Banyak sangat undang-undang dunia sekarang ni yang bertentangan dengan hukum Islam.  

Yang menyedihkan hati, keempat-empat anak mereka telah dihantar dibawah penjagaan ibu bapa angkat bukan Islam. Budaya hidup sememangnya berbeza dengan Islam. Makanan halal? You know it right? (Ayam pun kalau cara sembelih tak ikut cara Islam tetap tak halal.)
Tambahan lagi, anak-anak tersebut juga tidak dibenarkan untuk bertemu dengan keluarga mereka dari Malaysia. Mereka juga tidak dibenarkan pulang ke Malaysia. 

One of the children, identified only as Ammar, said: “I miss Mummy and Daddy. We want to go back to Malaysia but they won’t let us.

“We are sad each time we come back from school as our parents are not around.”

Kononnya nak membela kanak-kanak dari mangsa dera but 'they' just make it worse. Penderaan emosi. Ini lagi teruk dari penderaan fizikal. Apa punya undang-undanglah memisahkan anak dengan ibu. Lainlah kalau ibu bapa kurang waras dan kaki pukul

Akhbar The Star melaporkan "neither the Foreign Affairs Ministry nor Tourism and Culture Minister Datuk Seri Nazri Abdul Aziz could be reached for comment."

Minta jasa baik bloggers dan juga pembaca lain tolong sebarkan berita ni agar lebih ramai pihak dapat membantu keluarga ni. 

Harap-harap lepas ni keempat-empat mereka kembali dibawah jagaan ibu bapa kandung.

Wednesday, 15 January 2014

Banjir Di Sabah: Air Mencecah Jambatan Tamparuli


TAMPARULI - Siren amaran pertama telah berbunyi. Ketinggian paras air semakin hampir dengan lantai jambatan rentetan hujan tanpa henti selama beberapa hari. 

* Ada penduduk tempatan mendakwa kini telah ditenggelami air. 
Anyway, harap semua baik-baik dan selamat. Nasib baik family saya tinggal dikawasan berbukit.

Tuesday, 14 January 2014

Salam Maulidur Rasul

Tarikh penting dalam Islam

Tinggal diluar negara, sedikit terpinggir dengan kawan-kawan seislam senegara yang lain kadang-kadang buat aku terlupa tarikh penting dalam Islam. Suasana pun tak islamik sangat tapi alhamdulillah facebook juga penggera terbaik. Buat alert dengan latest news. Yup, hari ni maulidur rasul. Kalau di kampung confirm meriah dengan sambutan maulidur rasul. Telur jangan cakaplah. Makanan? humph, sana sini. (Lapar. That's why sebut pasal makanan.) Perarakan maulidur juga tidak kurang hebatnya dalam memeriahkan sambutan kelahiran baginda yang membawa cahaya Islam ke muka bumi. But the most important thing is 'selawat'. Selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w..
Yaa Nabi Salaam 'alaika
Yaa Rasul Salaam 'alaika
Yaa Habib Salaam 'alaika
Salawaatu'llah 'alaika

Ashraqa'l Badru 'alaina
Fakhtafat Minhu'l Buduru
Mithla Husnika Maa Ra'aina
Qattu Yaa Wajhas-Suroori

Anta Shamsun Anta Badrun
Anta Noorun Fawqa Noori
Anta Ikseerun Wa Ghaali
Anta Misbaahu's-Sudoori

Yaa Habibee Yaa Muhammad
Yaa 'arusa'l Khaafiqayni
Yaa Muayyad Yaa Mumajjad
Yaa Imama'l Qiblataini

Man-Ra'aa Wajhaaka Yas'ad
Yaa Kareem Al-Waalidaini
Hawdhuka's-Saafi'l Mubarrad
Wirdunaa Yawm An Nushoori

'aalim-Us-Sirri Wa Akhfaa
Mustajeeb-Ud-Da'awaati
Rabbi Farhamnaa Jamee'a
Bijamee-'is-Saalihaati 

Monday, 13 January 2014

Polis Mabuk Ketika Menjalankan Tugas

Gempar gambar anggota polis mabuk tepi jalan

SHAH ALAM - Ekoran penyebaran gambar dua anggota polis yang dipercayai berada di bawah pengaruh alkohol semasa menjalankan tugas rondaan, kedua-dua identiti anggota tersebut telah dikenal pasti.


Menurut kenyataan Ketua Polis Selangor, Datuk Mohd Shukri Dahlan, melalui akaun Facebook Polis Diraja Malaysia  malam ini, kedua-dua anggota terbabit telah ditukarkan serta-merta tempat penugasan dan siasatan lanjut berkaitan insiden itu sedang dijalankan.



Beliau berkata, PDRM memandang serius kesalahan yang dilakukan oleh mana-mana anggota yang didapati mengabaikan tanggungjawab menjaga keselamatan masyarakat.



"PDRM juga tidak akan melindungi dan berkompromi dengan pegawai dan anggota yang telah melakukan kesalahan yang boleh menjejaskan imej pasukan.



"Orang ramai diminta menyalurkan maklumat kepada PDRM sekiranya mendapati mana-mana pegawai dan anggota polis yang melakukan kesalahan dan tidak berintegriti," katanya.

Source: Sinar Harian

Kalau mabuk lepas minum arak tu memang biasalah. Polis pun macam orang biasa juga tapi kalau mabuk masa bertugas, itu memang luarbiasa. Lebih-lebih lagi dengan bersenjata api. Bahaya kot. Memang patut diambil tindakan. 

Ada sumber mendakwa situasi berkenaan adalah latihan bagi menggambarkan kesalahan dalam waktu kerja. 


Sunday, 12 January 2014

Former Israeli Prime Minister Ariel Sharon Died


Former Israeli prime minister dies eight years after going into a coma following a stroke. Former Israeli Prime Minister Ariel Sharon has died, Israeli Army Radio and medical sources have announced.

He was 85 years old and had been in a coma since 2006, when a stroke incapacitated him at the height of his political power.

"Ariel Sharon has passed away," said Shlomo Noy, a spokesman for Sheba medical center in Tel Aviv, where Sharon was being treated for most of the past eight years, on Saturday.

Officials at the hospital announced a week ago that Sharon's health had deteriorated sharply and that he was in "grave condition" with his family at his bedside.

"He was considered to be in a state of minimal consciousness, with ups and downs in his medical condition, and minimal non-verbal communication," Noy said. An Israeli ministerial committee was meeting late on Saturday to discuss Sharon's funeral arrangements.

A state funeral is expected to take place on Monday at 1200 GMT at Sharon's family ranch in the Negev desert in southern Israel. His coffin will first lie in state at the Israeli parliament, the Knesset, on Sunday, and an official state ceremony will be held on Monday morning at the Knesset.

Sharon first had a small stroke in December 2005 and was put on blood thinners before experiencing a severe brain hemorrhage on January 4, 2006.

After spending months in the Jerusalem hospital where he was initially treated, Sharon was transferred to the long-term care facility at Tel Hashomer hospital.

He was taken home briefly at one point but returned to the hospital, where he has remained since. In September, Sharon underwent surgery to insert a new feeding tube.
Former Israeli prime minister dies eight years after going into a coma following a stroke.Former Israeli Prime Minister Ariel Sharon has died, Israeli Army Radio and medical sources have announced.

He was 85 years old and had been in a coma since 2006, when a stroke incapacitated him at the height of his political power.

"Ariel Sharon has passed away," said Shlomo Noy, a spokesman for Sheba medical center in Tel Aviv, where Sharon was being treated for most of the past eight years, on Saturday.

Officials at the hospital announced a week ago that Sharon's health had deteriorated sharply and that he was in "grave condition" with his family at his bedside.

"He was considered to be in a state of minimal consciousness, with ups and downs in his medical condition, and minimal non-verbal communication," Noy said. An Israeli ministerial committee was meeting late on Saturday to discuss Sharon's funeral arrangements.

A state funeral is expected to take place on Monday at 1200 GMT at Sharon's family ranch in the Negev desert in southern Israel. His coffin will first lie in state at the Israeli parliament, the Knesset, on Sunday, and an official state ceremony will be held on Monday morning at the Knesset.

Sharon first had a small stroke in December 2005 and was put on blood thinners before experiencing a severe brain hemorrhage on January 4, 2006.

After spending months in the Jerusalem hospital where he was initially treated, Sharon was transferred to the long-term care facility at Tel Hashomer hospital.

He was taken home briefly at one point but returned to the hospital, where he has remained since. In September, Sharon underwent surgery to insert a new feeding tube.

Hold Opinion In High Regard












Friday, 10 January 2014

Ramaikan Follower,Raikan Ukhuwah..

Click banner untuk raikan ukhuwah sambil saling follow 

Tanda-tanda Sakit Kepala


Kelakuan Sumbang Raja Muda Selangor

Gambar ni tengah melayang-layang kat laman sesawang
Menurut Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan, Raja-Raja adalah Ketua Agama Islam bagi negeri masing-masing. Eh, tunggu dulu. Macam ni nak jadi ketua agama?  Nauzubillah. 



Hari ini, hari pertama saya dengar nama ni. I don't know what to call him. Agak terkejut jugak. Tidak pasti gambar-gambar berikut benar-benar Raja muda Selangor atau orang lain tapi kalau betul, i don't think he deserve to be ketua agama. 


Bunch of lesbian and gay?
Uh, sorry, masuk blog ni tengok gambar tak senonoh pulak. Uncensored.
Dalam link kat bawah ni lagi teruk. Pesta sampai bogel
http://bebaskanmalaysia.blogspot.ru/2012/09/dimalukan-atau-memalukan-pesta-gila.html 
“Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan Dia banyak menyebut Allah”. (QS Al-Ahzab:21)


Tengok gambar-gambar ni buat aku terfikir, kita perlukan rajakah? Raja macam ni? (Terus terlintas dalam otak Sultan Brunei, MasyaAllah pemimpin macam ni yang kita kena ikut. Kalau kita buat silap memang patut pun kena tulah)

My friend non-Muslim friend said, "kenapa Sultan kat Malaysia macam tak ada kuasa? No function. Tengok Sultan Brunei, baik, negara pun kaya." 

Berbalik kepada sejarah Malaysia, penjajahan British telah menyekat kuasa sultan dan Kuasa sultan hanya berkaitan dengan agama dan adat istiadat. Sampailah sekarang walaupun kita  dah berpuluh-puluh tahun merdeka, kuasa sultan hanya berkaitan agama. 

"Janganlah Orang-orang Mukmin Mengambil Orang-orang Kafir Menjadi Pemimpin, Dengan MeninggalKan Orang-orang Mukmin. Dan Sesiapa Yang Berbuat Demikian, Tiadalah Ia Daripada Agama Allah Sedikit Jua Pun, Kecuali Jika Kamu Takut Kepada Mereka Oleh Sesuatu Yang Di Takutkan. Allah Mempertakuti Kamu Dengan Diri-Nya, Dan Kepada Allah Tempat Kembali...." Al-Imran, 28.


Saturday, 4 January 2014

Pelajar Malaysia Ditahan Polis Russia Kerana Tidak Memiliki Dokumen Sah

'Abang pendek' tengah cek passport. 
Lebih kurang 30 orang pelajar Malaysia di Russia ditahan polis kerana tidak memiliki dokumen sah

Yesterday i planned to visit my friend. Sampai pintu utama hostel, tertengok pulak junior 1st year berkumpul ramai-ramai. So i asked them what happen. They said mereka kena tahan polis. I was like, "what?"

Ha, lepas tu, sekali-sekali dengan aku kena cekup oleh polis. Police officer tu minta document. So, i hand over my passport and all related documents include spravka. Since i renew my visa, pihak immigration keluarkan spravka sebagai ganti visa sehingga visa tu siap. However, the police officer didn't accept it. Lepas tu, habis semua student Malaysia kat hostel tu kena sapu, suruh turun. Siap tendang pintu bilik lagi. Rasa macam lawak jugak


I called my friend from other hostel and she ask me to call embassy. Then, orang embassy tu cakap, mereka akan hubungi dean's office. 

My poor 1st year junior. Mereka tunggu lagi lama. Dah macam pendatang tanpa izin dah. 

Selepas berjam-jam tunggu, makin ramailah pulak pegawai polis yang masuk. Ada student cakap, kat luar siap ada bas police lagi. OMG. Serious? Tak tahu nak excited atau takut. Excited sebab tak pernak naik kereta polis tapi takut nanti kena bawa p jail dengan kereta polis tu. Belum sempat ambil gambar bas polis tu, tingkap tu dah ditutup oleh pihak polis. Kempunan aku melihat kereta polis. 

Then, owner hostel tu  datang and talk to the police officer. They let us go back to our room but they keep our passport. Selepas 2 orang wakil university kami dan 2 orang wakil kedutaan Malaysia datang, they return the passport and everything settle. Yup, we are legal here.
And finally, kami yang masukkan polis-polis Russia tu dalam lokap. He, gurau. Tu pintu utama. Kena tunjukkan student card kalau nak masuk. Tapi memang serius ramai gila polis semalam. 

TAPI...
They said, the spravka is not valid. Kalau kena tangkap jail lah jawapnya. Huh? So, for what reason the immigration officer release the spravka? And for what reason i go through all the procedure to get the spravka if it is not valid? and the most important thing is how am i going to survive till my visa is ready without going out? It take weeks for my new visa. 

Bolehlah keluar kalau tak kena cek oleh Russian polis. Kalau kena cek? Another long story. Dah lah recently part of Russia, volgograd kena bomb and i'm wearing tudung. Tak pasal-pasal aku kena cop terrorist la pulak. 

Sedangkan dalam kalangan Malaysian sendiri ada bunch of orang yang bermulut longkang cakap aku yang bawa polis tu masuk hostel dan sebabkan mereka semua terlibat. Baru jer berapa minit perkara tu berlaku dah ada pulak orang cakap aku yang bawa polis sebab polis tu ekori aku. Wau!!! Cerita tersebar lebih cepat dari berita. Mentang-mentanglah aku satu-satu muslim kat sana but don't worry, I'M MUSLIM AND NOT TERRORIST. Open your mind a bit.

Padah Curang: Mayat Suami Ditemui Dalam Keadaan Berbogel Bersama Wanita Lain



ANGGOTA polis mengangkat mayat yang ditemui dalam keadaan berbogel di sebuah premis perniagaan di Bandar Cyber, di belakang sebuah hotel bajet, di sini, malam tadi. - Foto Ikhwan Munir
Ipoh: Seorang isteri menemui mayat suaminya bersama seorang wanita lain dalam keadaan berbogel di sebuah premis perniagaan di Bandar Cyber, di belakang sebuah hotel bajet, di sini, malam tadi.

Kedua-dua mayat itu ditemui pada jam 9 malam, selepas wanita terbabit melihat kepulan asap keluar dari premis itu yang juga milik suaminya. 


Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk A Paramasivam, berkata isteri mangsa dikatakan mencari suaminya selepas dilaporkan tidak pulang ke rumah sejak jam 6 petang, kelmarin. 

"Susulan itu, isteri mangsa membuat laporan polis pada jam 7.55 petang semalam sebelum mencari mangsa di sekitar Ipoh dan pejabat suaminya di Bandar Cyber.

"Isteri mangsa melihat kepulan asap keluar dari pejabat suaminya dan terpaksa mengumpil pintu premis itu sebelum menemui kereta PROTON Wira milik suaminya dalam keadaan enjin kenderaan masih hidup serta penghawa dingin dipasang" katanya pada sidang media di tempat kejadian, di sini, malam tadi.

Beliau berkata, isteri mangsa membuat pemeriksaan dan mendapati suaminya bersama seorang wanita lain dalam keadaan berbogel di dalam kereta itu, sebelum memaklumkan perkara berkenaan kepada polis.

"Kedua-dua mangsa bagaimanapun disahkan sudah meninggal dunia. 
"Siasatan awal mendapati lelaki terbabit berusia 58 tahun dan seorang ahli perniagaan, manakala wanita terbabit berusia 51 tahun," katanya.

Paramasivam berkata, polis masih menjalankan siasatan lanjut dan kes belum diklasifikasikan sama ada unsur jenayah atau mati mengejut.

"Siasatan awal mendapati mayat kedua-dua mangsa tidak mempunyai sebarang kecederaan dan polis menunggu laporan forensik sebelum siasatan lanjut dijalankan," katanya.


Sumber: Berita Harian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...